PAPINSAAREN HAUTAUSMAA

Hautojen hoitaminen

Muutos haudanhoitoon tulee voimaan 1.1.2016  alkaen tehtäviin uusiin haudanhoitosopimuksiin. Kuhmoisten seurakunta tarjoaa 1.1.2016 alkaen vain 3 vuoden pituisia haudanhoitosopimuksia.

3 vuoden hoitohinnat ovat 1.1.2016 alkaen seuraavat:

Haudan hoitomaksu perustuu haudan leveyteen:

1 metri   = 270,00 €

2 metriä = 330,00 €

3 metriä = 390,00 €

Seuraavat leveydet 60,00 €/metri

Hoidon seurakunnalta voi tilata seuraavalle vuodelle jo edellisen vuoden puolella.Hoitotarjouslaskut lähetetään asiakkaille kevättalven kuluessa. 1.5. lähtien ei voida enää ottaa uusia haudanhoitoja kyseiselle vuodelle.

Toukokuun alussa työnsä aloittavat kausityöntekijät työskentelevät yleensä siihen saakka, kun syksyllä puista pudonneet lehdet saadaan haravoiduksi.  Kirkkolain 17 luku 5 §:n mukaan haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Roudan kallistamien tai kaatamien hautakivien oikaisemisen voi tilata seurakunnalta. Työstä peritään 40,00 €/tunti (alv 0 %). Tilauksen voi tehdä kirkkoherranvirastoon joko sähköpostilla  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen  tai puhelimitse 03 523 2310. Näillä yhteystiedoilla pyydämme kääntymään seurakunnan puoleen muissakin hautoja tai haudanhoitoa koskevissa asioissa.

Papinsaaren hautausmaa on vanha, se otettiin käyttöön vuonna 1890, siellä on paljon vanhoja sukuhautoja. Joidenkin vanhojen hautojen hautaoikeuden haltijatiedot ovat puutteelliset ja niihin olisi hyvä saada  päivitystä. Vanhaan sukuhautaan hautaamisen yhteydessä tiedot tulevat päivitetyksi, mutta on paljon sellaisia hautoja, joihin ei ole haudattu kymmeniin vuosiin. Pyydämmekin, että ottaisitte yhteyttä kirkkoherranvirastoon, jos tiedätte suvullanne olevan sellaisen haudan, joihin ei ole haudattu kymmeniin vuosiin. Saisimme näin tiedon perintökaaren mukaisesta hautaoikeuden haltijasta hautakirjanpidon tiedostoon ja samalla seurakunnasta voitaisiin toimittaa päivitetty hautakirja hautaoikeuden haltijalle.

Seurakunnasta lähetetään vuosittain, kevättalven aikana,  hoitotarjoukset niistä haudoista, joiden hoitosopimus on päättynyt edellisen vuoden viimeinen päivä tai niistä uusista hoitoon tulevista haudoista, joiden haltijat ovat ilmaisseet halunsa ostaa hoitopalvelun seurakunnalta. Ne haudat, joiden hoitotarjoukset ovat maksetut eräpäivään mennessä, tulevat seurakunnan hoitoon. Maksettu hoitotosite on samalla hoitosopimus.  Hinta muodostuu haudan leveyden perusteella. Hautakivien oikaiseminen ja nostaminen eivät sisälly haudanhoitoon, vaan siitä laskutetaan erikseen 40.00 €/tunti (alv 0 %).  Hoito kattaa kasvukauden ajan eli toukokuulta, jolloin aloitetaan hautausmaan siistiminen ja kukkapenkkien tekeminen, aina syyskuun loppuun tai pakkasten tuloon saakka. Kuhmoisten seurakunta tarjoaa vain ns. kukkahoidon. Ei siis kasvukauden ulkopuolelle ulottuvaa hoitoa kuten havuja, kanervia kynttilöitä tms.  Seurakunnasta ei myöskään ole mahdollista ostaa hoidosta mitään osa-aluetta kuten esim. kastelua. 1.5. lähtien ei ole enää mahdollista saada uutta haudanhoitosopimusta kyseiselle kasvukaudelle.

Papinsaaren hautausmaalla ja sankarihautausmaalla kausityöntekijät istuttavat kesäkukat seurakunnan hoidossa oleville haudoille yöhallavaaran päätyttyä, yleensä istuttaminen voidaan aloittaa kesäkuun toisella viikolla. Niitä hoidetaan eli lannoitetaan, kastellaan ja kitketään koko kasvukauden ajan.

Papinsaaren hautausmaa on nimensä mukaisesti saaressa. Se vihittiin käyttöön 10.8.1890 ja samana päivänä haudattiin ensimmäinen vainaja, leski  Anna Priita Matintytär Harmoisista. Muodoiltaan koskemattoman hautausmaan vanhat puut ja kesän edetessä yhä runsaampi kukkaloisto vastaanottavat niin läheisensä menettäneen hiljentyjän kuin satunnaisen matkailijankin. Ympärillä liplattavat Päijänteen siniset aallot ja lintujen konsertit ylistävät  Luojaamme  virren 571 sanoin "Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon."

Haudanhoidossa hinta määräytyy haudan leveyden perusteella: ensimmäinen hinta on haudalle, joka on leveydeltään 1 metri,  toinen 2 metriä leveä, kolmas 3 metriä leveä jne. Hautaan haudattujen vainajien määrä ei vaikuta hintaan. Kuhmoisten seurakunnassa noudatetaan ns. kukkahoitoa eikä hoitoon siis kuulu havut, kanervat, kynttilät yms. 1.1.2016 voimaan tulevan käytännön mukaisesti Kuhmoisten seurakunta tarjoaa vain 3 vuoden mittaisia haudanhoitosopimuksia. Aikaisemmin maksetut haudanhoitosopimukset ovat voimassa sopimuksessa ilmoitetun ajan.

Kesätyöt hautausmaalla3 vuoden hoitohinnat ovat 1.1.2016 alkaen seuraavat:

Haudan leveys:

1 metri/ 2metriä/ 3 metriä

270,00 €/ 330,00 €/ 390,00 €

Seuraavat leveydet 60,00 €/metri

Seurakunnan hoidossa olevalle haudalle istutettavien kukkien määrä on yksi enemmän kuin haudan leveys metreissä.

Tarkempia tietoja antaa toimistosihteeri Maiju Sarvala

Hautausmaan kesä Hautausmaan kesä

Lisää kuvia Papinsaaren hautausmaan hoidosta kesäkuun ensimmäiseltä viikolta 2012: